Narcisismul în psihologie – tipuri de personalitate, caracteristici ale bărbaților și femeilor

Conceptul de narcisism în psihologie poate fi complex și divers, deoarece există diferite tipuri de personalitate narcisistă. Caracterul narcisist implică, în general, o dorință excesivă de a primi atenție și admirație din partea celor din jur. Narcisismul poate fi identificat în ambele sexe, cu toate că se pot observa unele diferențe de exprimare între bărbați și femei.

Un tip de narcisism întâlnit la bărbați este narcisismul grandios. Acești bărbați manifestă un simț exagerat al importanței lor și se așteaptă să fie tratați ca fiind speciali și unici. Ei pot fi adesea egocentrici și își pot supraestima abilitățile și realizările. Narcisismul grandios la bărbați poate fi asociat cu un comportament agresiv și dominator. Acești bărbați pot avea dificultăți în a-și lua în considerare sentimentele altora și pot fi mai predispuși să utilizeze manipularea pentru a-și obține dorințele.

Pe de altă parte, la femei se poate observa un tip de narcisism numit narcisism vulnerabil. Femeile narcisiste vulnerabile tind să aibă o mare nevoie de validare și aprobare din partea celorlalți. Ele pot fi foarte critice față de ele însele și pot resimți adesea sentimente de inferioritate. Aceste femei pot deveni defensive sau se pot retrage în fața criticilor, dar în același timp pot căuta constant aprobarea celor din jur.

Cine este narcisist în psihologie?

Narcisismul în psihologie se referă la un tip de personalitate caracterizat prin oboseala excesivă de sine, un ego mărit, dorința de laudă și admirare constantă din partea celorlalți. Termenul „narcisism” provine de la mitul lui Narcis, un personaj din mitologia greacă care s-a îndrăgostit de propria sa reflexie în apă.

Un narcisist în psihologie se consideră superior față de ceilalți și are un nivel excesiv de încredere în sine. Ei pot fi obsedați de propria lor imagine și de obținerea atenției și aprecierii celorlalți. Narcisiștii pot fi adesea dificil de gestionat în relații interpersonale, deoarece sunt mai interesați de propriile lor nevoi și dorințe decât de cele ale celorlalți.

Caracteristici ale narcisistului în psihologie:

 • Grandiozitate și sentiment de superioritate
 • Lipsa empatiei și a interesului față de ceilalți
 • Dorința de laudă și admirare constantă
 • Utilizarea celorlalți în scopul propriilor obiective
 • Invidie față de alți oameni de succes
 • Lipsa de responsabilitate și tendința de a da vina pe alții

Tipuri de narcisist în psihologie:

 1. Narcisistul vulnerabil: acest tip de narcisist se ascunde în spatele unei înfățișări puternice, dar în interiorul lor se simt nesiguri și vulnerabili. Au nevoie constantă de validare și pot fi foarte sensibili la critică.
 2. Narcisistul grandios: acest tip de narcisist este caracterizat de un sentiment exagerat de importanță și de încredere în sine. Ei se consideră superioare față de ceilalți și au nevoie de apreciere constantă.
 3. Narcisistul machiavelic: acest tip de narcisist este caracterizat de manipulare și exploatare. Ei pot fi dispuși să folosească și să rănească pe alții pentru a-și atinge scopurile personale.

Narcisismul în psihologie poate fi observat atât la bărbați, cât și la femei, deși pot exista diferențe în modul în care aceste caracteristici se manifestă la fiecare gen.

Tipuri de personalitate în psihologia narcisistă

Personalitatea narcisistă poate fi împărțită în diferite tipuri, în funcție de manifestările și caracteristicile individuale. Acest lucru arată că narcisismul nu este un concept static, ci un spectru care cuprinde diverse trăsături și comportamente.

1. Narcisismul grandios

Indivizii cu personalitate narcisistă de tip grandios manifestă o încredere exagerată în propria lor valoare și consideră că sunt superiori celorlalți. Acești indivizi au un sentiment puternic de mândrie și manifestă tendința de a ignora sau a înjosi pe cei din jur.

2. Narcisismul vulnerabil

În contrast cu narcisismul grandios, narcisismul vulnerabil este caracterizat de o image de sine fragilă și o mare sensibilitate la critici. Acești indivizi se simt adesea nesiguri și manifestă o nevoie constantă de validare și aprobare din partea altora.

Este important de menționat că aceste tipuri de personalitate pot coexista și pot fi prezente în măsuri diferite la diferite indivizi. De asemenea, pot exista și alte tipuri sau subtipuri de personalitate în cadrul psihologiei narcisiste, dar aceste două sunt cele mai studiate și recunoscute.

În concluzie, studiul personalității narcisiste nu se rezumă doar la identificarea narcisismului în general, ci și la înțelegerea diferențelor individuale și a subtilităților acestui fenomen complex.

Cine este un bărbat narcisist?

Narcisismul este un termen folosit în psihologie pentru a descrie personalitățile dominate de o autoadmirație excesivă și de o nevoie exagerată de atenție și validare din partea celorlalți. Un bărbat narcisist este caracterizat de un ego inflamat și de o tendință de a se considera superior față de ceilalți.

Acești bărbați se încadrează adesea într-un profil specific de personalitate narcisistă, care include următoarele caracteristici:

 • Grandiozitate și o imagine inflaționată despre sine;
 • Lipsa empatiei și a interesului pentru nevoile și sentimentele celorlalți;
 • Necesitatea constantă de a fi admirat și apreciat de ceilalți;
 • Tendința de a profita de ceilalți în propriul beneficiu;
 • Rigiditate și dificultate în adaptarea la schimbări de perspectivă sau la critici;
 • Invidie și resentimente față de succesul sau atenția acordată altora;
 • Exploatarea și manipularea emoțională a celorlalți pentru a-și atinge propriile obiective.

Un bărbat narcisist poate fi adesea foarte carismatic și atrăgător inițial. Cu toate acestea, în timp, comportamentele lor narcisiste pot deveni obositoare și distructive în relațiile interpersonale. Ei pot fi dificil de complăcut sau satisfăcut, fiind mereu în căutare de validare și recunoaștere.

Este important de menționat că nu toți bărbații narcisiști prezintă aceleași caracteristici în aceeași măsură. Fiecare individ are propriul său set de trăsături narcisiste care se manifestă într-un mod unic. Cu toate acestea, recunoașterea acestor caracteristici poate ajuta la înțelegerea modului în care un bărbat narcisist experimentează și interacționează cu lumea înconjurătoare.

Cum este o femeie narcisistă?

O femeie narcisistă se caracterizează prin preocuparea excesivă față de propria imagine și de sine. Aceasta poate fi obsedată de aspectul fizic, de succesul social și de nevoia de a fi admirată și lăudată.

Caracteristicile unei femei narcisiste includ:

 1. Auto-admirarea exagerată: Narcisista se consideră pe sine ca fiind superioară față de ceilalți și se așteaptă ca și ceilalți să o admire și să o laude în mod constant.
 2. Lipsa empatiei: O femeie narcisistă este adesea insensibilă față de nevoile și sentimentele celor din jurul ei. Aceasta se concentrează mai mult pe propriile nevoi și interese.
 3. Exploatarea altora: Narcisista poate folosi în mod manipulator persoanele din jur pentru a-și atinge propriile obiective și a obține avantaje personale.
 4. Reacție defensivă la critică: Aceasta nu tolerează criticile și reacționează defensiv sau chiar agresiv atunci când este pusă în discuție sau criticată.
 5. Nevoie constantă de atenție: O femeie narcisistă poate căuta în mod excesiv atenția și validarea celor din jur, trecând deseori peste limita normală.

O femeie narcisistă poate fi adesea superficială și preocupată de imaginea sa publică. Ea poate avea dificultăți în menținerea unei relații sănătoase și sincere, deoarece își poate prioritiza în mod constant propriile nevoi și interese în defavoarea celorlalți.

Este important de menționat că narcisismul poate varia în intensitate și manifestare, iar nu toate femeile narcisiste se încadrează în aceleași caracteristici.

Efectele narcisismului asupra relațiilor cu cei dragi

Narcisismul poate avea un impact negativ asupra relațiilor unei femei cu cei dragi. Comportamentul egoist și nevoia de atenție constantă pot duce la o lipsă de susținere și empatie față de ceilalți. Aceasta poate avea dificultăți în a fi sinceră și în a-și exprima adevăratele sentimente, prioritizându-și mereu nevoile personale.

Cum poate fi tratat narcisismul?

Tratamentul narcisismului poate fi dificil, deoarece persoanele cu această tulburare pot fi reticente în a recunoaște problemele lor și în a căuta ajutor profesional. Cu toate acestea, terapia individuală și terapia de cuplu pot fi utile în gestionarea narcisismului și în dezvoltarea unor comportamente mai sănătoase și mai echilibrate.

În concluzie, o femeie narcisistă este preocupată excesiv de propria imagine și de propria persoană. Aceasta poate manifesta caracteristici precum auto-admirarea exagerată, lipsa empatiei și nevoia constantă de atenție. Narcisismul poate afecta negativ relațiile femeii cu cei dragi, dar cu ajutorul terapiei și a intervențiilor corespunzătoare, este posibil să se facă progrese în gestionarea acestui tip de personalitate.

Psihologia personalității narcisistului

Personalitatea narcisistului se caracterizează prin oboseală și agresivitate cronice, dispreț față de ceilalți și o căutare constantă a atenției și a admirării. Acești oameni au tendința de a se considera superiori celor din jur și de a dezvolta o imagine idealizată a lor înșiși.

Un narcisist se va concentra în mod obsesiv asupra propriei persoane, căutând să obțină admirația, validarea și atenția celor din jur. Ei pot fi adesea preocupați de aspectul exterior și de imaginea pe care o proiectează în societate.

Un aspect important al personalității narcisiste este lipsa empatiei. Narcisistul are dificultăți în a înțelege și a se conecta cu emoțiile altora, punându-și propriile nevoi și dorințe înaintea celorlalți. Această lipsă de empatie îi poate face pe narcisisti să se comporte în mod manipulator și exploziv în relațiile lor interpersonale.

De asemenea, narcisistul poate avea dificultăți în a se angaja într-o relație autentică și profundă. Ei pot căuta în mod constant validarea și recunoașterea celorlalți, dar pot fi nevoiți să se îndepărteze atunci când se simt amenințați sau neadmirati.

Este important de menționat că nu toți cei care au trăsături narcisiste sunt narcisiști complet dezvoltați. Personalitatea narcisistului se află pe un continuum, iar unii oameni pot avea doar anumite trăsături narcisiste fără a fi catalogați ca fiind narcisiști.

Trăsăturile caracteristice ale narcisistului:

Egocentrism – Narcisistul se considera centrul universului și crede că totul se învârte în jurul său.

Nevoia constantă de admirație – Narcisistul este mereu în căutare de laude și validare din partea celorlalți.

Lipsa empatiei – Narcisistul are dificultăți în a se pune în pielea celorlalți și de a înțelege și recunoaște emoțiile acestora.

Exploatarea celorlalți – Narcisistul poate manipula și exploata relațiile interpersonale în încercarea de a-și atinge propriile interese și scopuri.

Envidia – Narcisistul poate fi invidios pe succesul sau pe atribuțiile altora și poate avea dificultăți în a le recunoaște sau accepta.

Imaginație de sine mărită – Narcisistul are adesea o imagine exagerată a propriei persoane și a capacităților sale, considerându-se mai special și mai important decât ceilalți.

A înțelege psihologia personalității narcisiste este important pentru a putea recunoaște și a gestiona relațiile interpersonale cu acești oameni. Fiind conștienți de trăsăturile și comportamentul lor, putem evita capcanele și manipulările narcisiste, păstrând în același timp o distanță sănătoasă și respect față de sine.

Este fiica/fiul unui narcisist automat narcisist?

Unul dintre aspectele interesante ale narcisismului este modul în care acesta poate fi transmis de la un părinte la copil. Mulți cercetători în domeniul psihologiei susțin că există o legătură între faptul de a fi fiul sau fiica unui narcisist și dezvoltarea unei persoane narcisiste. Cu toate acestea, nu este automat că un copil al unui narcisist va deveni și el narcisist.

Factori care pot influența dezvoltarea unui copil al unui narcisist:

1. Dotările genetice: Unele studii sugerează că trăsăturile narcisiste pot fi parțial influențate de factori genetici. Astfel, un copil poate moșteni anumite predispoziții către narcisism de la părintele narcisist.

2. Experiențele în timpul copilăriei: Copiii care cresc într-un mediu în care sunt încurajați să se concentreze doar asupra propriilor nevoi, să obțină constant atenție și să-i manipuleze pe ceilalți pot dezvolta comportamente narcisiste. Dacă unul dintre părinți este un narcisist, există riscul ca el să îi modeleze astfel de comportamente copilului.

3. Interacțiunea socială: Relațiile pe care le are un copil în afara familiei pot influența, de asemenea, dezvoltarea unei personalități narcisiste. Dacă copilul are mulți prieteni sau este înconjurat de persoane care îl admiră și îi oferă mereu atenție, acest lucru poate alimenta tendințele narcisiste.

Cum poate fi evitată dezvoltarea unui copil într-un narcisist?

1. Protejarea și susținerea emoțională: Este important ca părinții să ofere copilului iubire, afecțiune și sprijin emoțional constant, astfel încât să dezvolte o imagine sănătoasă despre sine și să înțeleagă că nu trebuie să fie centrul atenției în permanență pentru a se simți valoros.

2. Educație despre empatie și respect: Părinții pot încuraja dezvoltarea empatiei și a respectului față de ceilalți prin modele și prin asigurarea unei educații care să susțină valorile acestei personalități. Astfel, copilul învață să-și gestioneze emoțiile și să se gândească la nevoile și sentimentele celorlalți.

3. Exemplul personal: Părinții joacă un rol crucial în modelarea comportamentului copiilor lor. Prin prezentarea unui comportament sănătos și non-narcisist, ei pot demonstra că nu este necesar să fii centrul atenției în permanență pentru a fi fericit și împlinit.

În concluzie, fiul sau fiica unui narcisist nu devine automat narcisist, dar există anumite factori care pot influența dezvoltarea unei personalități narcisiste. Este important ca părinții să fie conștienți de acești factori și să aibă în vedere măsuri pentru a preveni dezvoltarea unui copil într-un narcisist.

Rate article
Add a comment